Barion Pixel

Miért és hogyan mérünk elektroszmogot?

“Elektromos információk hálójában élünk, amit éppúgy nem érzékelünk, mint hal a vizet.” – Marshall Mcluhan

 

Az ember természeténél fogva élvezte a technológia előnyeit. Észre se vettük, de 20 év alatt teljesen átformáltuk épített környezetünket. Az idézettel arra utalunk, hogy a méréssel felhívjuk a lakosság figyelmét, hogy az elektroszmog valósan a környezetünkben van! Mivel mérhető, így mi azt meg is mérjük!

De az, hogy miért mérünk, annak van valós szakmai indoka is. Mindenki lakása, háza, otthona más. Mindenki más távolságban van egy mobiltoronytól, valakinek több szomszédja van, ahol több wifi eszköz műkődik. Sokszor tapasztaljuk, hogy az igazi, súlyos elektroszmog forrás valakinek oldalról jön, van akinek az alsó szomszédjától, stb. Ez szintén igaz a falban lévő vezetékekre is. Valakinek 4-5 km hosszú kábel fut otthonában, de egy okosotthonban akár a 25 km kábelhosszt is elérheti. A kábelek sugárzását ugyanolyan fontos mérni, mint a vezetéknélküli sugárzásokat. A mérőműszereinkkel feltérképezzük otthona elektroszmog szintjét!

Hogyan mérjük az elektroszmogot?

A gyártóval és villamosmérnök kollégáinkkal egyeztetve kiválasztottuk a gyártó mérőműszerei közül azt a két mérőműszert, amivel teljesen lefedjük az elektroszmog sugárzási tartományt. A két mérőműszer kiegészíti egymást, a környezetünkben fellelhető összes elektromos sugárzó eszközt feltérképezhetővé vált pontos elektroszmog sugárzási szinttel.

Partnereink elektroszmog mérési oktatást kaptak, így nem csak mérni tudnak, hanem jegyzőkönyvet is készítenek.

 

Mérőműszereink

Safe and Sound PRO II mérőműszer

Jelenlegi kedvenc mérőműszerünk elérhető partnereinknél, amellyel az összes vezetéknélküli sugárzást (5G mobiltechnológiát is!) mérhetjük.

Könnyen kezelhető eszköz mindenki számára!

Általános tudnivalók

  • Önvilágító prémium OLED kijelző a könnyű leolvasás érdekében még sötét szobában is
  • Különféle kijelzők: OLED lámpa, Számkijelzés + Oszlopdiagramm, Hangjelzés (3 különböző hangmagasságban állítható)
  • Csúcsérték memória, amely a RESET gombbal nullázható
  • Minden eszközt egyedileg tesztelnek és kalibrálnak, ami egyedülálló! (Kalibrációs bizonylat a NEMCO CANADA INC. Cambridge Ontario Laboratóriumból)
  • Nagyon magas érzékenység: 0,001 µW/m²
  • Frekvenciatartomány: 200 MHz – 8 GHz

Gigahertz Solution ME 3030B mérőműszer

A mérőműszer alkalmas az alacsony frekvenciás elektroszmog egyszerű felméréséhez, a hatékony megoldások kiválasztásához és azok ellenőrzésére.

Könnyen kezelhető eszköz mindenki számára!

Általános tudnivalók

  • Mérési tartomány: 1 nT/Vm – 2.000 nT/Vm
  • Frekvenciatartomány: 16 Hz – 2000 Hz
  • Pontosság: 2%-on belül
  • Sugárzási szinttel arányos hangjel Geigerszámláló effektussal az elektroszmog terheltségi szint meghatározásához
Mindig a nemzetközi épületbiológiai ajánlás szerinti értékhez viszonyítjuk az elektroszmog sugárzását!

Mérési jegyzőkönyveink

2 mérési jegyzőkönyvet készítünk: Az egyiket a Safe and Sound PRO II mérőműszerrel mért értékekkel, a másodikat pedig a Gigahertz Solution ME 3030B mérőműszerrel. A két jegyzőkönyv egyben adja ki a pontos elektroszmog szintet.

Mérési jegyzőkönyv készítése: A mérési jegyzőkönyv kitöltése után a helyiséget felrajzoljuk a jegyzőkönyvre. Miután a mért értékeket a Nemzetközi Épületbiológiai ajánlás szerint értékeljük, így annak színnel megegyező színes tollal “hőtérképet” rajzolunk (pl.: extrém = piros toll).

 

Nemzetközi épületbiológiai ajánlás

Méréseinket a nemzetközi épületbiológiai ajánláshoz viszonyítjuk. Egyértelműen, számszerűsítve, tényekhez kötve mérjük fel az elektroszmogot.

Célunk, hogy az “Elfogadható” vagy “Jó” értékig csillapítsuk az elektroszmogot, amiről tudjuk, hogy az emberre gyakorolt hatása már veszélytelen.

Látható, hogy több ezred részére csillapítjuk az elektroszmogot!