Elektromágneses sugárzás: valamely helyből (forrásból) tetszőleges irányba közvetítőközeg nélkül terjedő energiaáram; egymásra merőleges oszcilláló elektromos és mágneses teret hoz létre, s a térben hullám formájában vákuumban fénysebességgel terjed, energiát és impulzust szállítva. Részecskéi (kvantumai) a fotonok.

Élhető szoba: Az, hogy mekkora szobában érzi jól magát valaki, az egyénenként változó, valamint a szobában végzett tevékenységektől is függ. Ennek ellenére léteznek előírások a minimális alapterületre vonatkozóan. És valószínűleg nem megalapozatlanok ezek a szabályok. A szabályok szerint egy lakószoba alapterületének minimum 8 négyzetméteresnek kell lennie, továbbá ha a lakás alapterülete nagyobb mint 30 négyzetméternél, akkor egy lakószobának a mérete el kell hogy érje legalább a 16 négyzetmétert.

Épület biológia: Vizsgálja a különböző belterekben megtalálható környezetet, a különböző irritáló hatásokat. Azt vizsgálja, hogy a lakó-, kereskedelmi vagy középületek környezete hogyan befolyásolhatja az épületben élők egészségét, hogyan lehet nyugodt, stresszmentes környezetet teremteni. Fontos területei az épületbiológiának az építőanyagok, az elektromágneses mezők, a sugárzás és a beltéri levegő minősége.

Stresszmentes környezet:

Egészséges otthon: Az egészséges otthonban a bútorok és a felületkezelő anyagok a természetből származnak. Szintetikus szövetek helyett válasszunk inkább természetes anyagokat, például pamutot és vásznat. Részesítsük előnyben a tömör fából készült bútorokat a sajtolt faanyagból ké­szültekkel szemben. A vinil származékok (PVC) helyett burkoljuk a felületeket téglával, kővel és cseréppel. A felhasznált festékek, lakkok, mázak biológiailag lebomló, vizes alapúak legyenek, olaj alapú termékek helyett. Még az otthonunk takarítására használt sze­rek is legyenek nem mérgezőek és gőzmentesek. Az egészséges otthon a környezet része. A leggazdaságosabb fűtés és hűtés érdekében a helyiségek elrendezésében igazodjunk a természet ritmusához. A berendezések és a megvilágítás megválasztását az energiahatékonyság irányítsa. A vízvezetékeket lehetőség szerint lássuk el víztakarékos szerelvényekkel. A konyhában és bárhol másutt, például a hobbiszobában vagy a mosókonyhában, dolgozzunk újrafelhasználható üvegekkel, dobozokkal, papírokkal.

Az egészséges otthont könnyű karbantartani. A helyiségek tágasak, viszont nincs bennük rendetlenség, nincsenek nehéz takarók, terjedelmes párnák, függönyök. Tárgyak, képek elszórtan díszítik. Ragasztott padlószőnyeg helyett gyapjúszőnyeget vagy gyékénytakarót válasszunk padlónk letakarására. Inkább a nem kárpitozott bútorok hangsúlyosak, vagy a könnyen lehúzható és mosható pamut- vagy vászontakaró fedi be azokat. Az ilyen szobák sima, egyszerű felületei nem gyűjtik össze a port, az allergiát kiváltó anyagokat, a mikroszkopikus poratkákat, illetve azok ürülékét. Az egészséges otthonban a konyhák könnyen elérhető szekrényekkel és a munkafelületekkel vannak ellátva, és azokat hatékony beosztással tervezik meg. A fürdőszobákban praktikus méretű szerelvények és könnyen kezelhető csapok találhatók. A hálószobákban a hagyományos párnákat gerincet megtámasztó párnák találhatóak. A lakóterekben olyan székek találhatóak, amelyek megfelelően támasztják meg a gerincoszlopot. Egyes, gyakran figyelmen kívül hagyott részletek elősegítik a kényelmes, stresszmentes mozgást a házban.

Egészséges lakás: Az épületbiológia alaptételei arra vonatkoznak, hogy milyen az ideális épület, és szem előtt tartja az épület, a lakója és a környezet folyamatos kölcsönhatását is. A betegépület-szindróma legfőképpen ott jelentkezik, ahol a friss levegő, a fény gépek segítségével jut az épületekbe.  A káros beltéri hatások egymásra halmozódva gyengítik immunrendszerünket. Elsőként kiemeli, hogy az épület lehető legtöbb részében természetes eredetű építőanyagokat használjunk.Az építész fontosnak tartja, hogy a leendő ház helyét úgy tűzzük ki, hogy előtte a telket vizsgáltassuk meg radiesztétával, és minél kevesebb gépészetet használjunk. A lakótérben lévő káros sugárzások kiküszöbölésére el kell kerülni az elektroszmog veszélyét, amelyre több módszer is javasolható: a betonvasalások földelése, az elektromos hurkok kerülése, földelt kábelek használata, illetve hogy az épület falazata és vakolata agyagtartalmú legyen. Figyelni kell a hőtechnikai és páradiffúziós követelményekre, biztosítani kell a megfelelő légcserét. Legyen a lakóhelyiségeknek természetes megvilágítása és szellőzése. Mindezek mellett az egészséges épület megújuló energiákat alkalmaz.

Elektroszmog csökkentés: Mostmár mindenki egyre több okos eszközeinkkel rendelkezik, az elektroszmog csökkentéséhez érdemes az alábbiakat megfogadni és betartani. Eszközeiket tartsuk a lehető legtávolabb testünktől. Sok telefongyártó cég is javasolja hogy mobilunkat lehetőleg ne közvetlenül magunk mellett tartsuk. Minél több eszközünk van és minél többet használjuk őket, annál nagyobb sugárzásnak vagyunk kitéve. Azt javasolják, hogy távolítsunk el, az általunk legtöbbet használt helységből az extra mobilokat, laptopokat vagy televíziókat melyek kevésbé szükségesek. Csak akkor kapcsoljuk be okos eszközeinket, amikor valóban használjuk. Ugyanis minél tovább vagyunk kitéve a sugárzásnak, annál nagyobb hatással van a szervezetünkre. A modern technológiának köszönhetően ma már szinte nem is létezik olyan eszköz, aminek ne lenne vezeték nélküli internetet használó verziója. Akár fejhallgatóról, számítógépes egerekről, billentyűzetekről vagy az internetről beszélünk. Sajnos ennek a hátránya, hogy így egyre nagyobb mértékben vagyunk kitéve az EM (elektromágneses) sugárzásnak. Érdemes visszatérni a vezetékes megoldásokhoz.

Elektroszmog mérés: Az elektroszmog mérés célja a lakáson kívüli és belüli elektromágneses sugárzás forrásainak a felderítése, és a villamos terektől, az elektromágneses sugárzásoktól (a lehetőségek szerint) mentes terek kijelölése, valamint az elektroszmog elleni védekezés lehetőségeinek felmérése, javaslat tétel.